Jubileumi kerékpártúra az esélyegyenlőség jegyében

Kerek évfordulót ünnepelt a hagyománynak számító Káli-medence Kerékpártúra, amelyet a Szentkirályi Magyarország Theodora Alapítványa szervez immáron tíz éve. Az eseményen ép- és sérült fiatalok kerékpároztak együtt a festői szépségű Káli-medencében.

A Szentkirályon és Kékkúton is palackozó üzemmel rendelkező Szentkirályi Magyarország Theodora Alapítványa 2010-ben hívta életre a Káli-medence Kerékpártúrát, amelyet tizedik alkalommal rendeztek meg június 8-án. Az ország egyik legszebb tájegységén átívelő útvonalat ezúttal is közösen tekerték végig ép- és sérült fiatalok. Az eseményen a Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportolói is részt vettek.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy már tizedik éve segíthetünk ép- és sérült fiataloknak, hogy közösen, egymást támogatva teljesíthessék a kerékpártúrát. Büszkén támogatunk egy olyan ügyet, amelynek középpontjában az esélyegyenlőség kérdése áll, és felhívja a figyelmet a tolerancia fontosságára. A kerékpártúra egyszerre ad lehetőséget az egészséges életmód, a testmozgás, és az elfogadás melletti kiállásra” – mondta el Szabó Balázs, a Szentkirályi Magyarország jogi és vállalati kapcsolatok igazgatója és a Theodora Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A júniusi kerékpártúra rajtja, hasonlóan az elmúlt évekhez, a kékkúti palackozó üzemtől indult. Az 55 km hosszú távot a Magyar Speciális Olimpia Szövetség versenyzői, a Szentkirályi Magyarország dolgozói, A Révfülöpi Általános Iskola diákjai és a helyi lakosok közösen tették meg, keresztül tekerve a Káli-medence legszebb településein. A leggyorsabbakat már 15:00 órától várták az esemény szervezői a célvonalban a Kékkúti Önkormányzat udvarán, a délután folyamán pedig mindenkit bőséges ebéddel vendégeltek meg.

„Összetartozásról, összetartásról, sportról és elsősorban az érzékenyítésről szól ez a jeles esemény” – így vélekedik Lengyel Lajos, az idén 30 esztendős megalakulását ünneplő Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke, aki az elmúlt 10 évben több alkalommal személyesen is tiszteletét tette a túrákon, sőt néhány alkalommal kerékpárra is ült és teljesítette a távokat. Az MSOSZ vezetőjeként a társadalmi érzékenyítést és az integrációt emelte ki a jubileumi kerékpártúra középpontjaként. Mert életre szóló élményekkel gazdagodik mindenki, aki csak egyszer is csatlakozik a túrához! Hozzátette, hogy az MSOSZ sportolói nevében is hálásan köszönik az évek óta tartó meghívásokat!

„A Speciális Olimpia szellemisége a sporttal, a sportolás által ébresztett tudatossággal, tettrekészséggel és küzdeni akarással változtatja meg az emberek életét. Buzdítja és erőt ad az értelmi fogyatékossággal élőknek, küzd elfogadtatásukért, egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozza világszerte” – tette hozzá Lengyel Lajos.