A KMV és a PepsiCo egyesült vállalata felvásárolja a szerb Knjaz Miloš ásványvíz- és üdítőital-gyártót

A Karlovarské minerální vody (KMV), Közép-Európa legnagyobb alkoholmentes italokat forgalmazó vállalata és a világ több mint 200 országában működő globális élelmiszer- és italgyártó cég, a PepsiCo, Inc. megállapodott a szerb ásványvíz- és üdítőital-gyártó Knjaz Miloš részvényeinek közös vállalkozáson keresztül történő 100 százalékos felvásárlásában. A KMV hazánkban a Szentkirályi Magyarország vállalatcsoport résztulajdonosaként van jelen.

A most bejelentett tranzakció magában foglalja a Knjaz Miloš gyártási eszközeinek értékesítését Szerbiában, valamint a jól ismert Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix, Gusto és számos további márka átadását.

A felvásárlás Szerbiában és Montenegróban az illetékes versenyjogi hatóságok jóváhagyására vár és előreláthatólag 2019 harmadik negyedévében zárul le.

A szerbiai Aranđelovac-i székhelyű, több mint 200 éves múltra visszatekintő Knjaz Miloš a szerb piac egyik legnagyobb ásványvíz-, üdítő- és energiaital-gyártója.

A PepsiCo és a KMV stabil üzleti kapcsolatokkal rendelkezik Közép-Európában. A KMV a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Szlovákiában és Bulgáriában a PepsiCo italok portfóliójának gyártója és forgalmazója, valamint Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon a PepsiCo snack portfólió forgalmazója.

„Határozott jövőképpel rendelkezünk a fenntartható és hosszútávú üzleti együttműködésről a régióban, és ez az új megállapodás is ezt erősíti. Egyszerre teremt komoly növekedési lehetőségeket az üzlet, az ügyfelek és a munkavállalók számára. A KMV és a Knjaz Miloš portfólióinak egyesítésével lehetőségünk lesz a legjobb szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek és a fogyasztóknak egyaránt” – mondta Alessandro Pasquale, a KMV vezérigazgatója.

„A PepsiCo és a KMV közötti együttműködés rendkívül sikeresnek mutatkozik és ennek az üzleti döntésnek köszönhetően jelentős növekedési és terjeszkedési lehetőséget látunk. Örömünkre szolgál, hogy a KMV-vel közösen új utazást kezdhetünk” – mondta el Christophe Guille, a DACHPepsiCo GM Közép-Európáért és Balkánért felelős elnökhelyettese.

A KMV és a PepsiCo kizárólagos pénzügyi tanácsadója a Raiffeisen Bank International AG, míg a jogi tanácsadást Clifford Chance és Jankovic Popovic Mitic látja el.

A KMV Csoport

A KMV Csoport folytatja az európai felvásárlásokat. 2008 óta 100 százalékos tulajdonosa az osztrák Walduelle Kobersdorf vállalatnak. 2015-ben a Szentkirályi ásványvizet piacvezetővé emelő Balogh Leventével létrehozott közös vállalat tulajdonába került a magyarországi palackozott ásványvíz két vezető gyártója, a Kékkúti Ásványvíz Zrt. és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. A két üzletember 2018-ban felvásárolta a Pepsi termékek magyarországi gyártásával és forgalmazásával foglalkozó céget, idén pedig létrehozták hazánk meghatározó élelmiszeripari vállalatcsoportját, a Szentkirályi Magyarországot. 2017-ben a KMV Csoport megvásárolta a Quadrant Beverages JSC-t, a PepsiCo üdítőitalok hivatalos bolgár gyártóját, majd 2018-ban megszerezte a PepsiCo cseh és szlovák licenszeit és érdekeltségeit.

Knjaz Miloš – szerb piacvezető 200 éves hagyományokkal

Az Aranđelovacban székhellyel rendelkező Knjaz Miloš gyökerei 1811-ig nyúlnak vissza és a volt Jugoszlávia területének piacvezető ásványvízgyártója.

A Knjaz Miloš régóta piacvezető erős és innovatív portfóliójával, amely magában foglalja a szénsavas KNJAZ MILOŠ természetes ásványvizet, a szénsavmentes AQUA VIVA természetes ásványvizet, a GUARANA energiaitalt, a frissítő REMIX üdítőitalt, valamint, a GUSTO és GOLF gyümölcslé márkákat. A Knjaz Miloš Szerbiában körülbelül 800 embert foglalkoztat.