Ezt gondolják a fiatal séfek a gasztronómiáról: itt a S.Pellegrino Young Chef Academy 2021-es jelentése

A gasztronómia tehetségeinek felkarolására tavaly novemberben elindított S.Pellegrino Young Chef Academy program a  Fine Dining Lovers szervezettel együttműködve közzétette a S.Pellegrino Young Chef Academy 2021-es jelentését. A riport célja, hogy átfogó képet nyújtson a programban résztvevő 18 és 34 év közötti fiatal séfek munkakörülményeivel és jövőbeli kilátásaival kapcsolatos vélekedéseiről. Noha a világjárvány súlyosan érintette a 35 év alatti séfeket, mégis pozitívan tekintenek az iparág jövőjére, bár belátják, hogy az elkövetkező kihívásokhoz új készségeket kell fejleszteniük.

Az ismert vezető séfek értékes meglátásaival kiegészített jelentés hangot ad a világ különböző pontjairól származó fiatal séfeknek, részletesen bemutatja jelenlegi szakmai státuszukat, elvárásaikat és oktatási igényeiket. A jelentés legfontosabb eredményei a következők:

  • Az aktuális munkakörülmények

2020 példátlan és zaklatott év volt az egész iparág számára: a szektorban dolgozók alig több mint 30 százaléka kapta korábbi fizetését változatlanul, 22 százalékuk – főként a válság következtében – munkanélkülivé vált. A fiatal, jövedelemmel még rendelkező séfek több mint háromnegyede tart attól, hogy elveszíti a munkáját a koronavírus-járvány miatt. Azonban az új generáció a bizonytalan időkben is optimista és ellenálló maradt: a munkanélküli vagy csökkentett bérrel foglalkoztatott séfek 56 százaléka bízik abban, hogy hamarosan új munkát talál. A válaszadók több mint 70 százaléka a következő években is az iparágban szeretne dolgozni, közel 60 százalékuk pedig reménykedik abban, hogy a jövőben éttermet nyithat.

  • Érzékelt különbségek az oktatásban

Bár a jövőben rejlő kihívásokra a legtöbbek szerint a folyamatos tanulás a válasz, és a fiatal séfek 64 százaléka gondolja, hogy fejlesztenie kell készségeit, a válaszadók 54 százaléka mégis csak ritkán vagy egyáltalán nem képezi magát. Ennek többnyire anyagi okai vannak: a megkérdezettek 67 százaléka számára egy képzés kiválasztásakor az ár a legfontosabb tényező. A legtöbb séf az éttermi pénzügyek, az üzleti menedzsment és a marketing-kommunikáció területén szeretne fejlődni, míg három legfőbb erősségükként a csapatvezetési készségeket, a hulladékkezelést és az új főzési technikák ismeretét jelölték meg.

  • A séfek szerepét befolyásoló tényezők

Milyen lesz a jövő? A megkérdezett séfek szerint az iparág fordulóponthoz érkezett, és egy séf szerepét számos új tényező befolyásolja majd. A válaszadók 47 százaléka nem a világjárványt tekinti a változás fő mozgatórugójának, a legtöbben (52 százalék) inkább a környezettudatosság növekedését és a gasztronómia fenntartható működése iránti igényt teszik első helyre. A séfek 45 százaléka szerint a második legfontosabb tényező az egyre felkészültebb és igényesebb fogyasztói kör. A járvány utáni világban a megkérdezettek 23 százaléka az éttermek üzleti modelljében, 21 százaléka a képzési lehetőségekben, 19 százaléka pedig a munkanélküli juttatásokban szeretne fejlődést tapasztalni.

„A S.Pellegrino Young Chef Academy jelentés elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a séfek következő generációját. Az eredményekből látszik, hogy a jelenlegi körülmények ellenére is ambiciózus és pozitív csapattal van dolgunk. A felmérés megmutatta, hogy a fiatalok szívesen tanulnak, még akkor is, ha a képzési költségek hátráltatják őket. Ezért kiemelten fontos, hogy egy olyan átfogó és ingyenes oktatási programot biztosíthatunk számukra, mint az akadémia, amelynek résztvevőit a S.Pellegrino

Young Chef versenyen választjuk ki. A program nekik és a náluk tapasztaltabb séfeknek is lehetőségek biztosít a kapcsolatteremtésre és a szakmai témák megvitatására, beleértve a fiatalok számára lényeges készségfejlesztéssel kapcsolatos kérdéseket” – mondta Tom Jenkins, a S.Pellegrino Young Chef Academy szóvivője.

A 2021-es S.Pellegrino Young Chef Academy jelentés az oktatási program fontos alapköve. Eredményeit az akadémia privát Facebook-csoportjában két decemberi szemináriumon tekintették át olyan világhírű szakemberek részvételével, mint Andreas Caminada, Clare Smyth, Enrico Bartolini, Gavin Kaysen, Manu Buffara, és Mauro Colagreco séfek, valamint a Fine Dining Lovers főszerkesztője, Ryan King.

Hasonló felméréseket rendszeresen végeznek majd a programban annak érdekében, hogy a jövő kulináris tehetségeinek igényei és reményei figyelmet kapjanak.

A teljes kutatás és annak módszertana részletesen megtalálható a https://www.sanpellegrinoyoungchef.com/en/spellegrino-young-chef-academy-monitor-2021-results  oldalon.