A világ legjobb éttermei: kihirdették a The World’s 50 Best Restaurants második ötven helyezettjének listáját

A bővített listát a 2023-as díjátadó ünnepség előtt mutatták be 

Budapest, 2023. június 15. – Közzétették a The World’s 50 Best Restaurants idei bővített rangsorának 51-100-dik helyezettjét. A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák támogatásával megvalósított rangos nemzetközi kezdeményezés ünnepélyes díjátadóját június 20-án rendezik meg Valenciában, ahol kihirdetik a lista első 50 helyezettjét is. Az idei, 21. díjkiosztón öt kontinens éttermei mutatkoznak be. A teljes rangsor egy több mint ezer fős, független szakértőkből, nemzetközileg elismert séfekből, gasztronómiai újságírókból és utazó ínyencekből álló testület szavazatai alapján áll össze.

Az 51-100-as lista számokban

  • A listán 12 új étterem szerepel 11 különböző városból, Quitótól és Panama Citytől egészen Isztambulig és Párizsig
  • Öt kontinens 22 régiójának éttermei képviseltetik magukat
  • A listára 15 helyszín került Ázsiából, 21 Európából, hat Észak-Amerikából, öt Dél-Amerikából és három a Közel-Keletről és Afrikából
  • Az újoncok közül a legelőkelőbb, 59. helyet a limai Mérito étterem kapta

Dél-Amerikából három új belépőt köszönthetünk, közülük a limai Mérito étterem érte el a legelőkelőbb, 59. helyezést. Észak-Amerika versenyző éttermei között idén nincs újonc, a visszatérők között a brooklyni Chef’s Table lett a legeredményesebb 61. helyezettként. A legnagyobb számban európai éttermek kerültek a listára, a négy új belépő közül pedig Enrico Barolini milánói étterme volt a legsikeresebb a 85-ik hellyel. Közép-Kelet és Észak Afrika csak tavaly kapcsolódott be a versenybe, de idén ismét új indulóval, a dubai-i Ossiano-val (87. hely) bővült a régió. Ázsia 15 rangsorolt étterme között három újonc kapott helyet, amelyek közül a bangkoki Nusara ért el figyelemre méltó, 74. helyezést. Az 51-100-as ranglista élére egy tokiói étterem került, a Narisawa.

Örömmel látjuk, hogy mennyi új helyszín került fel a bővített listára. A rangsorolt éttermek mindegyike kiváló gasztronómiai élményt kínál és kiemelkedő vendéglátói minőségről tesz tanúbizonyságot. Szívből gratulálunk minden résztvevőnek, mindig megtisztelő feladat elismerni a sikerek mögött álló csapatok odaadó munkáját. Már nagyon várjuk, hogy együtt ünnepelhessünk a rangsorolt éttermek képviselőivel díjátadó ceremóniánkon, Valenciában” – mondta el William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.

A szavazás menete

A The World’s 50 Best Restaurants idei listája az 1080 főt számláló, nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület összesen 27 különálló régióra oszlik világszerte, egyenként 40 tagú, összetétele pedig nemek szerint is kiegyensúlyozott. A szavazási folyamatra az esemény egyetlen szponzorának sincs hatása. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 51-től 100-ig tartó rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott rangsor integritását és hitelességét.

Eredményhirdetés

A világ 50 legjobb éttermének 2023-as rangsorát Valencia kikötővárosában, ünnepélyes díjátadón jelentik be június 20-án, kedden, amelyet az esemény Facebook és Youtube oldalán követhet élőben a nagyközönség. Az élő közvetítés 20:40-kor kezdődik, amely során a lista kihirdetése mellett további díjakat is kiosztanak.